Ciljevi i ishodi

Radni dokument (maj 2012.)

Ciljevi i ishodi modula Digitalna televizija i multimedija

Svrha studijskog modula

Svrha studijskog modula Digitalna televizija i multimedija na studijskom programu Informacione tehnologije je podizanje opsteg nivoa informatickog kapaciteta drustva u celini kroz formiranje informatickih kadrova sa aplikativnim znanjima u oblastima multimedije

Drugacije receno svrha modula Digitalna televizija i multimedija u okviru studijskog programa Informacione tehnologije je obrazovanje studenata za prepoznatljive i jasne informaticke profesije i zanimanja koja su osnovna strucna radna snaga u televizijskim kucama sa digitalnim emitovanjem programa i kucama koja se bave multimedijalnom produkcijom u svim oblicima. Cilj je obezbediti kvalitetne strucnjake u oblasti multimedije i digitalne televizije koji su inace deficitarni kadar na trzistu rada i koji pri tom direktno mogu da se ukljuce u prakticni rad i stvaranje multimedijalnih digitalnih medija.

Pored sticanja znanja iz domena multimedijalnog racunarstva, studijski modul Digitalna televizija i multimedija treba da postavi visokokvalitetnu bazu za dalje usavrsavanje i obrazovanje, posebno kroz specijalisticke studije na Visokoj poslovno tehnickoj skoli ali i na svakoj drugoj obrazovnoj instituciji koja skoluje kadrove iz oblasti multimedije.

Ciljevi studijskog modula

Digitalni mediji ukljucujuci sve pojavne oblike su tehnoloska i naucna oblast koja se razvija tempom dosada nezabelezenim u sveukupnoj ljudskoj istoriji. Brzi razvoj multimedije zahteva visok nivo strucnih znanja i time visoke zahteve kod obrazovanja buducih strucnjaka.

U skladu sa prethodnim odrednicama cilj studijskog modula Digitalna televizija i multimedija podrazumeva obrazovanje i kreiranje kadrova osposobljenih za sirok spektar informatickih i estetskih kompetencija iz domena upotrebe savremene opreme i softvera koji se koriste u produkciji digitalnih medija.

Konkretizacija cilja je formiranje IT kadrova iz oblasti multimedijalnog racunarstva koji lako mogu naci svoje mesto u predstojecim reformama celokupne paradigme emitovanja televizijskog signala i opstem razvoju digitalnih medija kome smo svedoci.

Takodje cilj je formiranje strucnjaka sa visoko razvijenim etickim, estetskim i kulturoloskim standardima neophodnim u razvoju savremenih multimedijalnih izdanja svih oblika i namena. Socijalna kultura je takodje imperativ u obrazovanju, pogotovo u izrazito timskim i multidisciplinarnim profesionalnim okruzenjima kakve su medijske kuce danas i zasigurno kakve ce biti u buducnosti.

Kompetencije diplomiranih studenata

Savladavanjem nastave na modulu Digitalna televizija i multimedija student stice sledece opste sposobnosti:

 • Za upotrebu razlicitih opstih informatickih znanja, tehnika, metoda i postupaka kojima je teorijski i prakticno ovladao u toku studija za rad u realnom informatickom okruzenju
 • Za individualni i timski rad
 • Za koriscenje fizicke i audio prostorne logike, estetskih vrednosti, sklada audio i vizuelnih senzibiliteta i normi.
 • Za upotrebu znanja iz oblasti grafickog dizajna, dizajna zvuka i dizajna video materijala u realizaciji multimedijalnih izdanja i materijala.
 • Za poznavanja vazecih normativa iz oblasti estetike, etike i opstih kulturoloskih vrednosti neophodih u produkciji javnih multimedijalnih materijala.

Za uspesnu integraciju i sklad svih elemenata koji ucestvuju u produkciji multimedijalnih izdanja Savladavanjem studijskog programa student stice neophodna znanja za uspesan nastavak obrazovanja na specijalistickim i visim nivoima studija.

Savladavanjem studijskog programa na modulu Digitalna televizija i multimedija student stice sledece predmetno specificne sposobnosti i kompetencije.

 • Za praktican rad i odrzavanje racunarskog hardvera i racunarskih mreza
 • Za praktican rad sa emisionom tehnikom u digitalnom okruzenju
 • Za praktican rad i primenu aplikativnih softvera u realnim poslovnim okruzenjima
 • Za dizajn i pripremu stampanih medija
 • Za dizajn, razvoj i odrzavanje multimedijalnih web sajtova
 • Za dizajn, digitalno studijsko i eksterno snimanje audio materijala
 • Za obradu, uredjivanje, produkciju i postprodukciju digitalnog audio materijala
 • Za digitalno studijsko i eksterno snimanje digitalnog HD video materijala
 • Za obradu, uredjivanje, produkciju i postprodukciju digitalnog video materijala
 • Za kreiranje i izradu animirane racunarske grafike u 2D prostoru namenjene TV produkciji, Internetu i e-Learning izdanjima
 • Za kreiranje, uredjivanje, produkciju kompleksnih multimedijalnih izdanja koja u sebi integrisu vise ili sve oblasti multimedije
 • Za poslovnu primenu Internet tehnologija kao i razvoj multimedijalnih Internet prezentacija i aplikacija
 • Za elektronsko poslovanje u Internet i intranet okruzenju
 • Za nastavak obrazovanja u oblasti multimedijalnog racunarstva

Prakticna znanja se sticu u savremenim laboratorijama, studijima, na profesionalnoj opremi sa kakvom ce se sretati u realnom profesionalnom okruzenju medijskih kuca sirom sveta.

Zavrsetkom studija na studijskom modulu Digitalna televizija i multimedija student poseduje kompetencije za razumevanje zadataka u okviru svoga posla i sposoban je da resava probleme na savremen i visokostrucan nacin. Takodje, spreman je da formulise, brani resenja do kojih je dosao, razmenjuje ideje i informacije, i da ima visoku svest o moralnim, estetskim, etickim i drugim kulturoloskim vrednostima koje promovise u svom radu